Vergeet niet de hygiënische omgeving
Een schone omgeving is dus belangrijk, maar een hygiënische omgeving is nog belangrijker. Zo blijkt uit verschillende onderzoeken dat in een bedrijf waar de hygiëne op orde is, de werknemers minder vaak ziek zijn en zelfs ook gezonder zijn. In sommige omgevingen is het niet alleen de werknemer die niet ziek moet worden, maar ook bijvoorbeeld de patiënt.
In de gezondheidszorg is het belangrijk, zo niet belangrijker, dat patiënten geen infecties krijgen voor, tijdens of na het bezoek. Hier speelt naast persoonlijke hygiëne ook omgevingshygiëne een belangrijke rol. Vuil is namelijk een potentiële hechtingsplaats en voedingsbron voor ziekmakende (pathogene) micro-organismen die minder kans krijgen zich te nestelen en te vermeerderen. Zo verlaagt een hygiënische omgeving de algehele infectiedruk en de kans op overdracht van een infectie.
De kwaliteit van schoonmaak
Bij bovengenoemde voordelen ontbreekt nog één belangrijk aspect dat niet vergeten moet worden, namelijk de kwaliteit van schoonmaken. Gelukkig zijn ook daar onderzoeken naar verricht die iets kunnen vertellen over de status daarvan. Uit een onderzoek van onder andere Vereniging Schoonmaak Research (VSR) blijkt dat er een relatie is tussen gemeten schoonmaakkwaliteit en productiviteit van werknemers.
Een onderzoek naar kwaliteit van schoonmaken heeft aardig wat voeten in aarde. Want hoe meet je de kwaliteit? In dit onderzoek is gekozen voor een tweeledige benadering, namelijk de gepercipieerde en gemeten kwaliteit. Wil de verandering in kwaliteit effect hebben op het gevoel van werknemers, dan moet dit wel waarneembaar zijn. Gemeten kwaliteit gaat over een feitelijke verbetering, maar het kan zijn dat deze niet waargenomen wordt door de kantoormedewerkers. Daarvoor werd de gepercipieerde kwaliteit bevraagd: denken zij dat er verbetering is?
Verbetering productiviteit
Uit het onderzoek bleek dat het geval te zijn. De gemeten kwaliteitsverbetering leidde tot gepercipieerde verbetering in de productiviteit van de kantoormedewerkers. Er werd aangetoond dat naarmate de schoonmaakkwaliteit van de werkomgeving hoger is, de kantoormedewerkers aangeven dat hun snelheid, volume en kwaliteit van de verrichte werkzaamheden hoger is.
De rol van de schoonmaker blijft dus ontzettend belangrijk in dit verhaal. Uiteindelijk is een schone en hygiënische omgeving van groot belang om mensen zich prettig te laten voelen en gezond te blijven. En dat leidt tot, naast een lager ziekteverzuim, ook tot een lager aantal mensen dat naar het ziekenhuis moet. Investeren in de persoonlijke- en omgevingshygiëne loont dus doordat verzuimkosten dalen en minder (zorg)kosten worden gemaakt. Hopelijk zorgen dit soort feiten ervoor dat de schoonmaak niet meer het ondergeschoven kindje van een organisatie is, maar een belangrijke factor blijft in een gezond en efficiënt bedrijf.
Marita Vaes, communicatiemanager NVZ, de branchevereniging voor importeurs en fabrikanten van was-, reinigings-, onderhouds- en desinfectiemiddelen en schoonmaakmachines.