Nederland is een schoonmaakopleidingscentrum rijker: NESO. Werkgevers, opdrachtgevers en opleiders kunnen er, sinds november 2022, terecht voor het geven van trainingen in bijna alle vormen van schoonmaak. Volgens initiatiefnemers Kees en Jeroen Aalbers is dat broodnodig, want zoals opleidingen nu worden gegeven, kan volgens hen écht niet meer.
Tekst: Jolanda Overgoor
Jeroen: “Te vaak vindt een opleiding plaats op locaties met beperkte ruimtes en nauwelijks faciliteiten. Bij ons kan men in realistische praktijkruimtes leren, oefenen en fouten maken. Waarbij er ook nog eens alle soorten materialen, machines en schoonmaakmiddelen aanwezig zijn. Ik was zelf examinator en ik ben trainer van schoonmaakopleidingen. Hierdoor weet ik precies welke zaken belangrijk zijn voor een opleidingscentrum. Zo hebben we heel bewust voor transparante ruimtes gekozen. De cursisten kunnen meekijken als de trainer een handeling voordoet. Dat ze ongestoord kunnen oefenen vinden cursisten heel plezierig.”
De ruimtes zijn ingericht zoals in de praktijk. Een ziekenhuiskamer heeft dus echte ziekenhuisbedden en ziekenhuisnachtkastjes maar ook medische televisies en toetsenborden. De praktijkruimten zijn bovendien ruim, zodat meerdere mensen tegelijk kunnen oefenen of met elkaar mee kunnen kijken. “De gangen hebben we twee meter breed gemaakt zodat meerdere groepen cursisten elkaar niet in de weg lopen”, legt Jeroen uit tijdens de rondleiding.
Beperkte faciliteiten om mensen efficiënt op te leiden
“Het opleiden van schoonmakers vinden we belangrijk”, vervolgt Kees. “Maar goede opleidingscentra zijn er niet. Daar wilden we verandering in brengen. Wij vinden het belangrijk dat je leert in een kopie van de werkelijkheid. Bij ons vind je in het klaslokaal kauwgom onder de stoeltjes en met stift ondergekliederde tafels. Dat gebeurt in de praktijk namelijk ook. Daarnaast hebben wij bij de bouw ook rekening gehouden met corona. Bij ons kun je makkelijk afstand bewaren en de ventilatie is uitmuntend zodat wij gewoon door kunnen gaan, mocht er weer een epidemie zijn.”
Waarvoor kun je bij NESO terecht?
Jeroen: “Onze passie ligt bij het reinigen van vloeren en ramen. Daar verzorgen wij zelf, naast de basisvakopleiding, dan ook trainingen voor. Andere opleiders huren bij ons ruimtes om gespecialiseerde opleidingen te verzorgen. Bijvoorbeeld schoonmaakopleidingen voor de zorg en food. Daar hebben wij zelf te weinig ervaring in en wij zijn van mening dat je het dan beter aan gepassioneerde collega’s over kunt laten. Ook leveranciers huren hier ruimtes om een demonstratie te geven van hun producten of apparaten. En wij bieden ook ruimtes aan voor het organiseren van bijeenkomsten.”
‘We vinden het ook belangrijk om mee te denken en het realiseren van schoonmaakinnovaties’
Veel verschillende faciliteiten
Tijdens de rondleiding krijgen we alles te zien en praten Jeroen en Kees honderduit over de mogelijkheden van de verschillende lesfaciliteiten bij NESO. Zo is er een hotelkamer, zorgappartement en een recreatiewoning nagebootst. Er zijn verschillende toiletgroepen. Deze zijn eveneens ruim opgezet. Zodat je de drie belangrijkste dingen bij het schoonmaken van toiletten - van boven naar beneden, van buiten naar binnen en van schoon naar vies - in de praktijk kunt brengen. Ook aan een invalidentoilet met douche en een urinoir is gedacht.
Doekjes wassen
Ook is er een technische ruimte. Hier komen wasmachines in te staan. Jeroen: “De cursisten gaan hier ook echt doekjes wassen. Dat zie je nergens. Ze leren dan onder andere om de juiste temperatuur en het juiste wasmiddel te kiezen. De vloer in deze ruimte is waterdicht gemaakt. Als er schuim uit de machine loopt dan loopt het zo het afvoerputje in. Wij vinden het belangrijk dat het mogelijk is om fouten te maken tijdens de opleiding. Daar leer je alleen maar van.”
Verder is er een ziekenhuisafdeling. Op deze afdeling is een spreekkamer met behandelbed. In deze kamer is bewust voor een zwarte vloer gekozen. “Omdat je daar alles op ziet”, stelt Jeroen. “Wij maken er vaak een rommeltje van en zijn ook blij met hondenweer omdat dan iedereen met smerige schoenen naar binnen loopt. Dat maakt het net allemaal wat realistischer.” Kees lachend: “En wij hoeven het toch niet schoon te maken want dat doen de cursisten voor ons.” Ook is er een isolatiekamer aanwezig met een bijbehorende sluis waar de schoonmaker zich klaarmaakt om bij de zieke patiënt naar binnen te gaan. Ook hier zijn weer extra ramen om goed mee te kunnen kijken. En je vindt er een tweepersoons ziekenhuiskamer. Wederom precies zoals in het echt. Kees: “Medewerkers van het Radboudziekenhuis uit Nijmegen waren hier onlangs en zij waren laaiend enthousiast. Het is lastig oefenen in het ziekenhuis zelf. Want dat ligt vaak vol. Bovendien heb je hier alle ruimtes op een rijtje achter elkaar. Terwijl je in het ziekenhuis overal wat hebt. Hier opleiden scheelt voor hen veel tijd.”
Initiatiefnemers Kees en Jeroen Aalbers: “Goede opleidingscentra zijn er niet. Daar wilden we verandering in brengen.”
Welk effect heeft kleur?
NESO bootst eveneens een kinderdagverblijf en een klaslokaal na. Kees: “We hebben hier bewust voor gerecycled meubilair gekozen. Weer om de praktijk zo goed mogelijk na te bootsen. Antikras beschermingsdopjes zijn op dergelijke locaties heel belangrijk. Dus hebben we meubilair met en zonder bescherming om de cursisten te laten zien wat dit voor een verschil maakt voor de vloer. Architecten kiezen er tegenwoorden vaak voor om schoolgebouwen appeltjesgroen of hemeltjesblauw te maken. Dus die hebben wij hier ook liggen. Om duidelijk te maken welk effect de kleur heeft. Hoe meer kleuren je in een vloer gebruikt, hoe minder je de vervuiling ziet.”
Ook is er alles voor de opleiding voor glazenwassen en gevelreiniging aanwezig. De cursisten hebben op het dak de beschikking over een gevelinstallatie en een permanente hangladder. Daarnaast zijn er meerdere wasstelen aanwezig. De cursisten kunnen gebruikmaken van een prismabril en het waspak, waarmee ze ervaren dat deze hulpmiddelen hen kunnen helpen om ergonomisch te werken.
Steensoorten
In de grote hal liggen, voor de basisopleiding vloerreiniging, meters vloeren met verschillende steensoorten. Daarnaast zijn er allerlei reinigingsmachines, pads en slijpschijven beschikbaar. Zodat de schoonmaker zelf ervaart wat de voordelen en nadelen zijn. We treffen ook hier vloeren aan in verschillende kleuren. Jeroen: “Zo leren ze dat rode en blauwe vloer lastiger schoon te maken zijn dan andere kleuren. Er zijn ook blades waarmee je het polymeer chemievrij van de vloer af kan schrapen. Gewoon droog of met alleen water. Wij lopen voorop waar het gaat om chemievrij reinigen. Deze methodes zijn niet zonder risico, daarom liggen hier restpartij vloeren, zodat ze hier hun fouten kunnen maken. Bij een andere opleiding oefenen ze met een zachte pad op een heel klein stukje vloer. Ze doen alsof. Daar leer je niets van.”
Bij NESO kunnen cursisten ook een heel arsenaal aan machines proberen. Cursisten kunnen kiezen met welke machines ze willen oefenen. Hebben ze een bepaald merk op het werk, dan kunnen ze die ook hier gebruiken. Maar ze kunnen ook andere machines uitproberen. “Onze ervaring leert dat schoonmaakbedrijven niet besparen op kwaliteit”, zegt Kees. “Hun medewerkers krijgen dan ook vaak de machines waarom ze vragen. Daarom willen leveranciers ook wel dat wij hun machines gebruiken. Omdat ze daarmee onder de aandacht komen bij de schoonmakers die bij ons een opleiding volgen. Bij ons staat het nieuwste van het nieuwste.”
‘Als je al onze ervaring bij elkaar stopt, krijg je eerder een experience centrum dan een opleidingscentrum’
Een experience center
Wat maakt NESO uniek? Kees: “Als je al onze ervaring bij elkaar stopt, krijg je eerder een experience centrum dan een opleidingscentrum, waar kennis en innovatie wordt gedeeld en gebruikt. Hiermee geven we iets terug aan de branche, waar iedereen de vruchten van kan plukken. Bovendien hebben we op ‘rollend materieel’ en ‘vliegtuigen’ na alle schoonmaakspecialismen in huis. Dat vind je nergens. Ook bieden we handige extra’s voor cursisten. Zo kunnen wij op onze locatie kinderopvang regelen voor onze cursisten. En we geven cursisten de ruimte om eerder of later te komen zodat ze kunnen oefenen zonder de druk van de groep. Dat doen andere opleiders niet. Cursisten mogen ook spullen lenen, zoals paarse Twisterpads. Ze kunnen het dan op hun werk gebruiken om ervaring op te doen.”
Realiseren innovaties
NESO wil graag hospitality uitstralen, zegt Jeroen. “Dat is o zo belangrijk voor de branche. Zo kun je hier gratis voor de deur parkeren, de elektrische auto opladen en krijg je een warm ontvangst. Wij besparen niet op lekkere koffie en thee. De cursisten mogen zoveel nemen als ze willen.” Het opleiden van schoonmakers heeft de hoogste prioriteit, stelt Jeroen tot slot. “Maar we vinden het ook belangrijk om mee te denken en het realiseren van schoonmaakinnovaties. Vloeren met permanente coating is één van de nieuwe trends waar we aandacht aan besteden. Door deze nieuwe samenstellingen hoef je deze vloeren minder vaak te reinigen en gaan ze langer mee. Een ander innovatief voorbeeld is de ACS Tornado 35. Een apparaat om oppervlakken mee te reinigen. Dit apparaat werkt met lucht en straalmiddelen en dus niet met water en het zuigt meteen het gebruikte straalmiddel op. Dit is de volgende fase van gevelreiniging. Een kap zuigt zich vast aan de oppervlakte. Het werkt relatief snel en geeft geen vervuiling. Ideaal voor het verwijderen van graffiti of voor heel gevoelige oppervlaktes. De schrobzuigmachine van Taski Ultimaxx is ook een mooi voorbeeld van innovatie. De I-mop verbetert steeds weer. Hier staan de allernieuwste exemplaren. Dan loop je ook voorop. Voor cursisten gaat er zo een wereld open.”
Kom een kijkje nemen, roept Kees tot slot op. “Iedereen is hier welkom. Als je maar van schoonmaken houdt... We hebben zelfs een regenboogvloer neergelegd want de schoonmaakbranche is de meest inclusieve branche die er is.”