Durven loslaten
Bij de derde pijler, durven loslaten, draait het om omdenken. We zijn zo geprogrammeerd dat leidinggevenden denken het beter te weten dan de schoonmaakmedewerker op de werkvloer. “Maar als ik in mijn vijftig jaar één ding geleerd heb, is het dat dat niet zo is”, lacht Binnemans. “Wat ik bedenk eindigt in een kast, zeg ik altijd. Dus we hebben participatietechnieken ingezet om medewerkers weer te activeren en zelf besluiten te laten nemen. We spraken ze er dan ook op aan als ze het vervolgens niet gebruiken, want ze hebben het zelf gekozen. Dat is ook weer een paradox. Je moet veel vrijheid geven, maar aan de andere kant moet je ook sturen.”
Er zijn mensen die dat van nature kunnen, vult zij aan. “Als je kijkt naar leidinggevenden bij wie het als vanzelf goed loopt, dan zie je dat die twee dingen vaak heel sterk aanwezig zijn. Daar zie je ook weinig verzuim en heel weinig verloop. Zo’n plek voelt snel als een fijne werkplek en een goede werkgever. Dat zit hem in dat duidelijk zijn in de richting die je opgaat en dat uitspreken, maar er ook betrokken bij blijven.” Dat tweede is volgens Binnemans cruciaal, want mensen zijn en blijven gewoontedieren. Dus gedragsverandering teweegbrengen vergt sturing, zodat medewerkers niet vervallen in hun oude gedrag.
Post-its
Dit proces vraagt ten eerste om inzicht en ten tweede om tijd. Zeker in de schoonmaak zijn medewerkers toch murw geslagen waar het aankomt op eigen regie, constateert Binnemans. “We horen vaak ‘maar onze mensen willen dat niet’ of ‘ik vraag altijd ideeën, maar ze geven geen ideeën’. Terwijl medewerkers zeggen ‘als ik iets vraag, dan krijg ik het toch niet’. Het zal even tijd nodig hebben, voordat dat inzicht doordringt. Want de techniek is verder heel simpel. Dat is gewoon ophalen wat de schoonmaakmedewerkers veranderd willen hebben. Al is het met post-its die je op een muur hangt. Een week later kom je erop terug: welke heb ik aangepakt, wat heb ik daarmee gedaan en werkt het? En dat constant checken bij de medewerkers.”