Lynn Hiddleston

Jong Talent Lynn Hiddleston

“Ik vind het belangrijk om iedereen met respect te behandelen en open te benaderen”

In de rubriek Jong Talent geven jonge schoonmaakprofessionals hun toekomstvisie op de schoonmaak, delen ze hun ervaringen en geven ze een inkijkje in wie zij zijn en wat hen beweegt. Dit keer: Lynn Hiddleston.

Naam: Lynn Hiddleston
Leeftijd: 33
Functie en bedrijf:  Operationeel Manager, Balans Schoonmaak- en bedrijfsdiensten 

Ik ben:  
“Lynn, geboren en getogen in Castricum. Sinds 2013 woon ik daar samen met mijn partner Martijn en ondertussen ook met twee kleine mannetjes. Mensen omschrijven mij als een enthousiast, resultaatgericht en eerlijk persoon. Zowel privé als op zakelijk gebied benader ik alles met een lach, waarbij ik een gezond kritische blik heb. Ik vind het belangrijk om iedereen met respect te behandelen en open te benaderen. Verder haal energie uit mijn werk, maar ook uit tijd spenderen met familie en vrienden. Ik ben geen ‘stilzitter’ maar vaar wel bij een volle agenda en reuring.”   

Mijn werk bestaat uit:
“Elke dag is anders en dat is juist zo leuk! In grote lijnen valt de week te plannen, maar het is belangrijk dat je hierin enigszins flexibel bent. Mijn functie is heel divers. Ik ben eindverantwoordelijk voor de schoonmaak van onze opdrachtgevers in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht. Dit doe ik samen met een team van tien rayonmanagers en uiteraard de collega’s van de ondersteunende afdelingen. Ik heb intensief contact met hen, maar ook met onze opdrachtgevers. Ik geniet ervan om mij te bewegen tussen de operationele, tactische en strategische rollen/uitdagingen die bij mijn functie horen.”

Hoe jong voel je je? 
“Leeftijd is wat mij betreft maar een getal. Doordat ik op mijn 23ste in de schoonmaakbranche ben gaan werken en op mijn 25ste Operationeel Manager werd, was ik altijd de jongste. Ik vind op jonge leeftijd doorgroeien kansen hebben. Juist omdat ik een jonkie was, voel(de) ik extra motivatie om mensen te verrassen/verbazen. Momenteel werk ik in een jong team en behoor ik met mijn 32 jaar niet meer tot de jongsten.” 

Waarom heb je voor de schoonmaakbranche gekozen? 
“Tijdens mijn studie Facility Management (aan de Haagse Hogeschool) heb ik in mijn laatste jaar mijn eindopdracht uitgevoerd bij ISS. Ik ben afgestuurd op het onderwerp ‘boventalligheid in de schoonmaakbranche’. Een thema wat nu ver weg lijkt, maar destijds een uitdaging was voor veel schoonmaakbedrijven. Deze eerste aanraking met de schoonmaakbranche heeft ervoor gezorgd dat ik een zwak heb voor ons vak. De dynamiek, uitdaging, verantwoordelijkheid en vrijheid die ik zag bij de rayonmanagers maakte dat ik zelf nieuwsgierig werd naar deze functie. Na een kleine omweg (en wereldreis) heb ik na mijn studie uiteindelijk ervoor gekozen om bij een schoonmaakbedrijf te solliciteren. In 2014 ben bij hectas gestart als rayonmanager en daar heb ik 8 jaar lang met veel plezier gewerkt. Een tijd waar ik met trots op terugkijk.”

Wat is voor jou de grootste uitdaging in je werk? 
“Balans heeft een mooie ambitie om de aankomende jaren nog verder te groeien. Het afgelopen jaar heeft er al een flinke groei plaatsgevonden en ik kijk er naar uit om dit aankomende jaren nog verder uit te bouwen. Het lijkt me fantastisch om te groeien zonder het gevoel van het ‘kleine, gemoedelijke’ bedrijf uit het oog te verliezen. De platte structuur en korte lijnen bij Balans spreken mij heel erg aan en het is mijn doel dit vast te houden.”

Wat is volgens jou de belangrijkste schoonmaak-trend en waarom? 
“Er is steeds meer sprake van een kentering richting mkb-bedrijven. Daar waar er in het verleden veel naar de ‘grote jongens’ gekeken werd, zie ik dat opdrachtgevers én intermediairs ook steeds meer kijken naar de minder grote schoonmaakbedrijven. Juist die platte structuur en persoonlijke benadering wordt gewaardeerd. Ik zie dit ook bij onze rayonmanagers. We werken met een gedreven team, waarbij de rayonmanagers zich heel erg verbonden voelen met de organisatie. Daarnaast dragen de geografisch kleine werkgebieden bij aan meer aandacht voor de medewerkers en opdrachtgevers, een absolute kracht van het mkb als je het mij vraagt. Doordat het mkb steeds meer de kans krijgt, krijgen opdrachtgevers ook steeds meer inzicht in de voordelen hiervan. Natuurlijk blijven wij ook altijd kijken naar de top 5 en kunnen we van hen leren, maar andersom minstens zo!”

Waar zie jij kansen voor de schoonmaak en waarom? 
“Het imago en het sociale aspect. Het feit dat er vanuit de branche steeds meer aandacht is voor het wel en wee van de medewerkers en het imago van de schoonmaak vind ik goed. Momenteel begeleid ik een stagiaire van de opleiding facilitaire dienstverlening. Het is een zinvolle investering om studenten te enthousiasmeren voor ons vak en hen de kans te geven om in de organisatie mee te lopen en te kijken. Als we daar nu tijd in investeren hebben we in de toekomst weer een grote aanwas aan nieuwe Jong Talenten!”

‘Juist die platte structuur en persoonlijke benadering wordt gewaardeerd.’

Mooiste/meest bijzondere project waaraan je hebt gewerkt? 
“Dat was de Gemeente Amsterdam, destijds de grootste opdrachtgevers van hectas. Samen met drie rayonmanagers en drie ambulant objectleiders vormden we een sterk en stabiel team en waren wij verantwoordelijk voor de schoonmaak van ruim 130 locaties in de stad. Dit waren uiteenlopende objecten, van gemeentewerven, de ambtswoning van de burgmeester tot Amstel 1. Ik kijk met trots op deze tijd terug.”  

Wat zou je nog graag beter kunnen? 
“Mijn principes af en toe opzij zetten. Ik hecht veel waarde aan normen en waarden en ben redelijk principieel ingesteld. Dat maakt dat sommige situaties een ‘principekwestie’ worden, terwijl het soms beter is om even van je principes af te wijken. Ik heb door de jaren heen steeds beter geleerd om zakelijke besluiten met het hoofd te maken, maar zal mezelf (en het hart) hierbij nooit uit het oog verliezen. Dicht bij mezelf blijven en mezelf in de spiegel kunnen kijken zijn hierbij van grote waarde.” 

Wie is jouw inspiratiebron en waarom? 
“Die ligt dichtbij; mijn ouders. Uiteindelijk hebben zij de basis gevormd van de persoon die ik nu ben. Ik kom uit een gezin waar een werkersmentaliteit is meegegeven. Niet lullen maar poetsen is hier letterlijk en figuurlijk heel toepasselijk. Ik ben blij dat ik die mentaliteit heb meegekregen en ben ervan overtuigd dat mij dat altijd heeft geholpen om te komen waar ik nu ben.” 

Welk boek/app/magazine/gadget/film of iets anders mogen we echt niet missen? 
“Het is heerlijk om soms je hoofd even uit te zetten. Het is mijn ‘guilty pleasure’ om na een week hard werken op vrijdagavond een vermakelijke serie aan te zetten op Netflix. Ik heb er geen moeite mee om constant aan te staan, maar gun het mezelf daarom juist om af en toe even uit te staan.” 

Over vijf jaar ben ik: 
“Nog niet uitgeleerd en uitgegroeid. Ik ben ambitieus en zit over 5 jaar niet meer op mijn huidige positie. Ik verwacht wel nog werkzaam te zijn in de schoonmaak… Ik ben gegrepen door het vak en eruit stappen gaat dan niet meer zo makkelijk. Verder hoop ik nog wel dezelfde persoon te zijn met dezelfde normen en waarden en met hetzelfde plezier, enthousiasme en betrokkenheid mijn werk uit te voeren. Soms een tikkeltje eigenwijs, maar altijd met respect voor de medemens, de juiste intentie en met een lach.“

Wil jij ook in de rubriek Jong Talent of ken je iemand die in deze rubriek zou passen?

E-mail dan naar ronaldbruins@vmnmedia.nl