“Het is leuk om in de touwen te hangen”

De werkplek van …. Kylian Smulders

Drie vleugels met zes bouwlagen, 53 meter hoog en 110 meter breed. En aan de zuidzijde nog eens vijf lagere bedrijfshallen. Industriegebouw Goudsesingel in Rotterdam valt op, daar aan de brede verkeersweg aan de zuidzijde van de Goudsesingel. In alle vroegte op een maandagochtend maakte Kylian Smulders zich klaar om de ramen te zemen van het rijksmonument.

Tekst: Bianca Faber
Foto: Roel Dijkstra Fotografie/ Fred Libochant

Kylian (links) en zijn collega aan het werk.

Vertel eens, wat doe jij hier precies?

“Wij gaan de ramen zemen door middel van abseilen. Dit doen wij via de rope access methode, waarbij je de touwen op geschikte bevestigingspunten vastmaakt. Zelf hebben wij een harnas aan waar de touwen in kunnen. Je stapt dan over de rand en zakt abseilend naar beneden. Elk raam dat je tegenkomt, maak je schoon.” Kylian klaart deze klus met zijn collega. Na drie dagen noeste arbeid blinken de ruiten als nooit tevoren. “Het heeft die drie dagen lang bijna alleen maar geregend, gesneeuwd en gehageld. Natuurlijk hangen wij hier ook liever met mooi weer. Maar onder zulke weersomstandigheden moet dit werk ook gebeuren.”

Hoe vind je het om op deze bijzondere locatie te werken? 

“Romaro is één van de twee bedrijven in Nederland die werkt door middel van de rope access methode. Het is dus wel zeldzaam om op deze manier te werken. Negen van de tien keer werk je vanaf een hoogwerker, op de ladder of vanaf de grond met een borstel. Wij hebben vijf à zes panden in Nederland waarbij wij abseilend de ramen zemen. Het is leuk om in de touwen te hangen. Dat eerste stapje over het randje, dat is best spannend. Maar het gaat altijd goed. Of ik last heb van hoogtevrees? Gelukkig niet haha.. “

Heb jij een bijzondere werkplek waarmee je in deze rubriek wilt komen?

Mail dan naar ronaldbruins@vmnmedia.nl    

Ramen zemen door middel van abseilen

Kylian kijkt naar zijn collega die in de touwen hangt.

Wat maakt jouw werk bijzonder?

“Het leuke is dat je elke dag op verschillende panden zit. Als je een groot pand onderhanden neemt, ben je daar met een paar man mee bezig. Dat is gezellig. Het werk is heel afwisselend. We doen veel in Ridderkerk en de regio Rotterdam, maar we hebben ook werk in Brabant, Delft en zelfs in België. Eigenlijk zitten wij overal en nergens. Zo zie je ook nog eens wat!”