Kleine interventies, grote impact
Verduurzaming is en blijft een groot thema voor veel bedrijven. Zo ook in de schoonmaak. Dat vraagt investeringen en dat kan voor het mkb soms lastig zijn. Tienstra: “Verduurzaming is natuurlijk een hot item de afgelopen jaren. Wij zijn vanuit alle kanten bezig, maar ook in ons eigen bedrijf. We zijn steeds voorzichtiger met het kopen van plastic en weggooimaterialen.” Toch blijkt volledig verduurzamen op grote schaal lastig. Tienstra vervolgt: “Onze voertuigen verduurzamen is nog wel een uitdaging. De komende jaren kunnen wij deze nog niet vervangen, maar onze doelstelling is om in 2030 volledig elektrisch te rijden.”
Ook bij schoonmaakbedrijf Keus is verduurzaming een uitdaging. “Wij zijn net als anderen bezig met verduurzaming, maar wij zitten in Apeldoorn op een industrieterrein, waardoor we last hebben van netcongestie. Het net is dusdanig overbelast, dat wij op dit moment ons servicekantoor niet verder kunnen verduurzamen. Dat neemt niet weg dat wij op het industrieterrein bezig zijn om samen een coöperatie te vormen waarin we stroom aan elkaar leveren. Daarnaast proberen mensen op de fiets te laten verplaatsen en kopen we duurzaam in.”
Schoonmaakbedrijf Klien is bezig met allerlei verschillende projecten. Zo hebben zij het project genaamd SustainABLE, samen met hogescholen, de gemeente en een aantal ondernemers. Daarnaast kijken zij als hoe zij het kantoor efficiënt kunnen indelen, naar de reisafstanden en het liefst zouden ze ook werken met volledig elektrische voertuigen. Kouwenberg: “We zouden dit het liefste willen, maar het is ontzettend duur. We proberen in ieder geval veel kleine dingen te doen. Zo hebben we zelfs iemand in het bedrijf aangesteld die een passie heeft voor duurzaamheid.”
Digitalisering biedt kansen en uitdagingen
Ook om digitalisering kan een schoonmaakbedrijf niet heen. De organisaties zijn hier dan ook al jaren volop mee bezig. Klien heeft eigen software ontwikkeld, genaamd Klien-IT-Systems. Kouwenberg legt uit: “Met digitalisering kun je ontzettend veel tijd en papier besparen. Alle bedrijfsprocessen zijn overzichtelijk waardoor er inzicht ontstaat in de bedrijfsvoering. Medewerkers kunnen via de app communiceren en alle informatie ontvangen die noodzakelijk zijn en dat in 32 verschillende talen.” Kouwenberg zit ook in landelijke projectgroepen. Hij vervolgt: “Een mkb-bedrijf dat niet digitaliseert, gaat het simpelweg niet redden. De maatschappij wordt steeds complexer, klanten en werknemers stellen steeds hogere eisen. Je moet wel!” Op een gegeven moment kregen we vragen van andere schoonmaakbedrijven of zij niet ook gebruik van ons systeem konden maken.”
“Voor wat betreft automatisering lopen wij voorop”, stelt Keus. Tienstra vult aan: “Wij willen de processen niet te snel doorvoeren naar ons personeel toe. Om het zo werkbaar mogelijk te maken, doen wij dit stap voor stap. Daarnaast verrichten wij veel ad hoc-werk. Stel dat er een calamiteit binnenkomt, zoals het droogmaken van een ondergelopen kelder, dan moeten we daar met spoed heen. Uiteindelijk dienen we dit alsnog handmatig te verwerken.”